Jeżeli ktoś chcę obejrzeć solidną animację z Avengersami, to polecam
ten seral.
Wyjątkowo, muszę się zgodzić z wiecznym malkontenctwem kolegi Lorenzo. Podobnie jak w przypadku Spider-Mana, dobra kreskówka została zastąpiona znacznie gorszą i infantylniejszą wersję. Jeśli chodzi o te nowe animowane universum Marvela to najbardziej strawny z tego chyba jest Pająk, który w przeciwieństwie do AA nawet nie stara się opowiadać historii na poważnie, a całość jest przynajmniej dobrą parodią. Widziałem jedynie pierwszy odcinek
Assemble i z bólem serca muszę stwierdzić że wystarczyło mi to żeby skreślić ten serial. Postaci są kiepsko zarysowane, fabuła w ogóle nie wciąga widza (w przeciwieństwie do poprzedniego serialu o Mścicielach) dodatkowo irytuje mnie też sztuczne wzorowanie się na filmowym universum Marvela. Bardzo sobie cenię świat który wykreowali Feige i Whedon, ale kasowanie dobrych kreskówek czy mieszanie na chybcika w komiksach tak, aby wszystko stylistycznie pasowało do filmów to strasznie perfidne gonienie za jeszcze większymi zyskami.
Reasumując, nie polecam tracić na to czasu. Poziom ten sam co przy
The Avengers: United They Stand czyli żaden, zwykłe badziewie zrobione do promowania zabawek. Tyle że w tym przypadku promuje się filmy kinowe a nie zabawki, choć to drugie oczywiście też ma znaczenie jeżeli chodzi o produkcję kreskówek które nie raz były kasowane bo przynosiły kiepskie zyski u najmłodszych. Zatem jeżeli nie wiedzieliście dlaczego u Ultimate Spider-Mana mamy młodego Luke Cage'a i resztę, a Spidey praktycznie w każdym odcinku pracuje z inną postacią Marvela, to możecie spać niespokojnie z myślą że to wszystko jest robione pod sprzedaż akcesoriów. To trochę smutne że ludzie z Marvela nie chcą tworzyć nie tylko projektów opłacalnych, ale i dobrych jakościowo tak aby wydawnictwo cieszyło się dalej szacunkiem czytelników/widzów/graczy.